Stiklingeformering af husløg (sempervivum)

Stiklingeformering af husløg (sempervivum)Jeg fik for mange år siden en stor husløg af en venindes mor og har altid haft den til at stå i en krukke. Og der har den ellers bare passet sig selv. Er stort set aldrig blevet vandet. Aldrig gødet. Næsten glemt… Da vi flyttede, gik potten i stykker, og det gav anledning til at få den planet om. I forået plantede jeg den derfor om i tre mindre krukker, og så skal jeg da hilse og sige, at det stak af for den. Aldrig har jeg set så mange sideskud. Så selvom man siger, at man næsten skal lade husløg være i fred, så kan de alligevel godt lide lidt opmærksomhed.

Husløg, eller sempervivum som er det latinske navn, findes i mange forskellige varianter. Fælles for dem er, at de er utrolig nemme at holde. De kræver som nævnt ikke særlig meget pleje og kan stå de fleste steder, så længe jorden ikke er for fugtig. Jeg har mine i krukker, da jeg ikke nænner at have dem i bedene, pga. et par barnefødder, der endnu ikke har lært forskellen på plæne og bed. De trives heldigvis rigtig godt i krukker, og de står efterhånden mange steder rundt omkring huset.

Stiklingeformering af husløg (sempervivum)

husløg

Husløg

Over sommeren har de sat så mange sideskud, at jeg endnu en gang har været i gang med at plante om. På et tidspunkt kan jeg forhåbentligt bruge dem som kantplanter i bedene også, men indtil da pynter de fint i krukker, og så er de også oplagte at bruge som en lille værtindegave.

De er også rigtig smukke at bruge i dekorationer og kranse hele året rundt. Med andre ord kan man aldrig få for mange husløg, så her følger en lille guide til, hvordan du nemt og hurtigt kan stiklingeformere husløg.

Stiklingeformering af husløg – sådan gør du!

Stiklingeformering af husløg (sempervivum)

Når de små sideskud har dannet en roset, er de klar til at blive plantet om. Skær dem af så tæt på moderplanten som muligt.

Stiklingeformering af husløg (sempervivum)

Plant dem i veldrænet jord og placér dem lyst og solrigt. Inden længe vil de danne rodnet og nye planter er skabt.

Stiklingeformering af husløg (sempervivum)

Echeveria – husløgets papsøster

Husløg og echeveria ligner hinanden, men så vidt jeg ved er de ikke i familie (correct me if i’m wrong). Modsat husløgene så er echeveria ikke frostsikker og tåler ikke at stå ude, når temeraturen når under 5 grader. Echeveria er også yderst gavmild til at formere sig med sideskud, og det er vist på tide, at jeg får plantet mine om, så de kan nå at vokse sig større til årest juledekorationer, hvor de er et fast indslag fx. som del af en lille værtindegave eller i adventskransen.

echeveria

Syv echeveria er overlevet fra sidste års juledekorationer. I foråret plantede jeg dem ud, og de har stået lyst, men ikke i direkte sol hele sommeren. Og de trives tydeligvis rigtig godt. Syv planter er nu blevet til 27.

Echeveria kan også formeres ved bladformering. Det har jeg ikke forsøgt mig med endnu, men det skal helt sikkert prøves.

Fun fact om husløg: Ifølge Idenyt har husløg fået deres danske navn fordi de i gamle dage blev brugt på strå- og græstage på huse. Ved ikke om det passer,  men det lyder da meget plausibelt.

Følg bloggen på FACEBOOKINSTAGRAM eller BLOGLOVIN’

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

Disse HTML koder og attributter er tilladte: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>